Innehåll

Navigera till cirkelns olika delar med knapparna nedan.

 

 

Fler resurser

PDF

PDF står för Portable Document Format.

Använd en pdf-skrivare för att skriva ut på stora papper som A0 för att få plats för tex en antavla.

Windows 10 har nya möjligheter

I Word 2016 kan man öppna en pdf-fil, som konverteras till ett redigerbart dokument. Efter redigering och tillägg går det att spara som en pdf-fil.

I Windows 10 finns en pdf-skrivare bland skrivarna. När du i något dokument väljer att skriva ut finns Microsoft Print to PDF bland valen. Välj det för att skriva ut till en pdf-fil.

Läsa PDF-filer

Alla operativsystem har program som kan läsa pdf-dokument så att de ser identiska ut. PDF-filer kan man läsa med gratisprogrammet Adobe Reader som oftast är installerat på datorn. Om du saknar det kan du hämta det från Adobe och installera det.

OBS! Ta bort bocken för erbjudandet innan du trycker på Ladda ner nu!

Skapa PDF-filer

Om man saknar program för att skapa pdf-filer kan man installera en pdf-skrivare. När den installeras dyker den upp bland de vanliga skrivarna. I de flesta program kan man sedan vid utskrift välja den. Sedan namnger man den pdf-fil som skrivaren ska skapa.

Några pdf-skrivare

Grattis pdf-skrivare kan du hämta på följande platser:

Handledning till CutePDF från PC-tidningen.

Redigera pdf

Med programmet Pdfedit, www.pdfedit995.com, kan öppna pdf-fil och redigera en pdf-fil. Du kan tex lägga till bokmärken, skapa länkar till webbsidor, rotera sidor mm.

Gör om en pdf-fil till ett Worddokument

Programmet www.pdftoword.com gör om en pdf-fil till ett vanligt Worddokument, som kan öppnas och bearbetas med Word på vanligt sätt. Använd den fria tjänsten PDF to Word på internet för att ladda upp pdf-filen och kan sedan spara den som ett Worddokument på hårddisken. Det mesta av dokumentets utseende bevaras.

Konvertera PDF-filer till bildfiler

www.pdf2jpg.net
PDF2JPG är en onlinetjänst för att konvertera PDF-filer till bildfilsformat. Tjänsten låter dig till och med specificera bildens upplösning.

Xnview

Numera går det också att läsa en pdf-fil och sedan spara den som jpg.fil, vilket är mycket användbart när man vill göra släktböcker.

Konvertera PDF-filer till redigerbara format

www.freepdfconvert.com
PDF Converter konverterar PDF-filer till Word- eller Exceldokument och bilder. Man kan skriva in sin e-postadress så skickar sajten ett meddelande när konverteringen är klar.

Läs mer ...

I Bengts Utskrift av sidindelade antavlor med Disgen kan du läsa mer om pdf på sidan 20-6.