Innehåll

Navigera till cirkelns olika delar med knapparna nedan.

 

 

Fler resurser

Kom igång med Disgen -
en distansutbildning för alla

Inom föreningen Datorhjälp I Släktforskningen, DIS, har alltid utbildning varit viktig främst för regionföreningarna. Inom styrelsen har Karl-Ingvar Ångström varit ansvarig och  under 2011 drog han igång en utvecklingsgrupp, där Kjell Hasselroth snabbt förra våren startade med en distansutbildning i Värmland, med sammandragningar i Karlstad. Där fick jag på distans vara lärare i avsnittet om Att göra en modern släktbok. För ändamålet gjorde jag två filmer om den moderna släktboken, som nu finns på YouTube. Tanken var att dessa skulle komplettera min föreläsning med en Powerpoint-presentation och visa precis hur man gör i Disgen. Filmerna skulle kursdeltagarna kunna ladda hem och titta på i lugn och ro i arbetet med att göra den egna släktboken.


Våren 2012 föddes tanken att göra en studiecirkel på distans, för att nå ut till medlemmar som bor långt borta från städernas utbildningsutbud. Jag tyckte att jag förvärvat tillräckliga kunskaper och det var en spännande utmaning att med datorns hjälp kunna nå medlemmar i obygden. Det lockade att utnyttja datorns många möjligheter för att kunna ge dem precis samma möjligheter som mina lokala kursdeltagare får. Jag gjorde därför en testutbildning med 16 deltagare, för att jag skulle lära mig mer. Nu kan DIS erbjuda denna utbildning till alla sina medlemmar.


Målet för distansutbildningen är att ge:

  • tillräckligt mycket information om datorgrunder
  • tydlig handledning steg för steg där inget hoppas över
  • attraktivt mål för utbildningen
  • ge kredit åt och bygga vidare på vad andra gjort före mig
  • tillfälle för deltagarna arbeta med sin egen släkt
  • ge deltagarna möjlighet att arbeta i egen takt och i hög grad styra och påverka utbildningen

För mig har målet varit helt klart: Varje deltagare ska göra en antavla med bilder, eller en egen släktbok av något slag. Studiecirkeln är inte klar förrän deltagarna uppfyllt målet. Det är många som även år efter utbildningen frågat, och då är det roligt att som fadder kunna hjälpa till för att medlemmarna ska få full glädje av sitt Disgen. Efter fullgjord utbildning får deltagarna ett diplom.


Det är klart att jag ännu inte uppfyllt den första målsättningen, men efterhand som frågorna kommer utökar jag utbildningen. Den andra målsättningen har jag nog lyckats bättre med, men även där kan det finnas steg som för mig är så självklara att jag hoppat över dem.


Deltagarna har möjlighet att via olika länkar lära sig en hel del om släktforskning. Som hjälp för att finna anorna får deltagarna på distans söka i skivorna Sveriges befolkning och Sveriges dödbok, samt Disbyt. De har också möjlighet att teckna ett förmånligt abonnemang hos Arkiv Digital under kurstiden för att på egen hand söka vidare i kyrkböckerna on-line.


Det jag inte lyckats med i studiecirkeln är att bjuda på ett virtuellt kaffe, där många viktiga frågor avhandlas. ”Kaffet” kommer nog att vara svårt ett tag framöver, men samtalet kan kanske något ersättas med Skypes gratis videotelefoni,  diskussionsforum och en epost-lista.

Se vad deltagarna tycker.

Tack för inspiration, stöd och bidrag

Ett varmt tack till Daniel Berglund, Karl-Ingvar Ångström, Kjell Hasselroth, Charlotta Börjesson , Brage Lundström, Ove Billing , Ulf Frykman, Birgit Eriksson, Hans Högman, Jan Granath, Urban Sikeborg , Kjell Weber, Torsten Eliasson. Anders Lindberg, Tommy Nilsson Torgny Larsson,  Björn Jansson, Karl-Edvard Thorén, Göran Thomasson, Christer Thörn, Åke Dahlquist, Lars-Åke Stenemo och alla kursdeltagare för inspiration och  bidrag.

Bengt Kjöllerström