Innehåll

Navigera till cirkelns olika delar med knapparna nedan.

 

 

Fler resurser

Detta är en fristående modul som löper parallellt med övriga

Modulens innehåll

  • Vad är Disbyt?
    • Sök i Disbyt
    • Hur kan jag använda uppgifterna i Disbyt
  • Vad är Dispos?

Presentation och demonstration

Vad är Disbyt?

DISBYT är databasen som ger dig möjlighet att söka efter dina förfäder. Du får också möjlighet att knyta kontakt och byta uppgifter med andra släktforskare som forskar på samma personer som du! Databasen innehåller nu födelsenotiser för 67% av alla som levt i Sverige mellan 1700 och 1900. Så sannolikheten för "träff" med andra forskare och kanske nya släktingar ökar stadigt hela tiden

DISBYT är uppbyggd av DIS-medlemmar, som har skickat in utdrag från sina släktforskarprogram. Varje post innehåller uppgift om namn, församling och årtal för händelser som född, gift och död, eller annan händelse.

I databasen finns en 100-årsgräns. Det vill säga inga uppgifter yngre än 100 år tas med, om personen kan vara i livet. För avlidna finns en 25-årsgräns. Uppgifter yngre än 100 år kan tas med om personen avled för mer än 25 år sedan. Databasen är en andrahandskälla där varje medlem själv ansvarar för det material som denne bidragit med.

Video om hur man söker i Disbyt

 

Kjell Hasselroth visar sin film om Disbyt.

 

 

Vad är DISPOS?

Dispos är en smidig ingång till primära och sekundära källor till släktforskningen som finns tillgängliga via Internet eller annat datamedia.

Genom att ange årtal och församling får du få reda på vilken kyrkoboksvolym och ungefärlig sida som du ska slå upp.

  • Klickbara hänvisningar direkt till kyrkoboksvolymer och sidor hos ArkivDigital, Genline och Svar. (För att få tillgång till kyrkobokssidor krävs abonnemang på respektive tjänst.)
  • Sidhänvisningar till husförshörslängderna, om församlingen är ortnamnsindexerad inom ramen för GIDx-projektet. 
  • Information om personregister finns tillgängliga för församlingen.
  • Länkar till Lantmäteriets historiska kartor (Gratis).
  • Länkar till dagens karta hos Hitta.se.

 

Uppgifter

Använd Disbyt för att söka efter släktingar. Om du ej är medlem i DIS, så kan du söka i DISBYT som gäst. Du kan då se vilka poster som finns, men du får inte reda på vem som har lämnat uppgifterna. Använd guest både vid användarnamn och vid lösenord i lösenordsrutan, som dyker upp när du har fyllt i din sökning.

disbytbild

Om du har registrerat dig på kursen kan du använda programmet Teamviewer för att logga in på min dator och söka i Disbyt och se de förmåner som du får när du lämnat ett eget Disbytutdrag. Maila Bengt för att erhålla inloggningsuppgifter och söka på Bengts dator med hans identitet.

Som medlem kan jag klicka på de olika personerna i bilden ovan för att får mer information om personerna. De röda pilarna i bilden nedan anger att jag kan klättra i släktträdet genom att klicka på dem. Överst finns en ruta som visar att det är jag som är uppgiftslämnare och hur man kan kontakta mig. Det är alltså hög tid för mig att sända in ett uppdaterat Disbytutdrag. Därunder följer en familjeöversikt för den sökta personen.

v

Mer om Disbyt

Charlotte Börjesson visar Disbyt och Dispos på släktforskardagarna 2011. Filmen är tagen av Ulf Frykman.

Gör ett Disbyt-utdrag av Brage Lundström.

Olof Cronbergs råd, när man ska göra DISBYT-utdrag.