Innehåll

Navigera till cirkelns olika delar med knapparna nedan.

 

 

Fler resurser

Ta en bild av skärmen eller ett fönster

Print Screen En bild av hela skärmen sparas i Urklipp. För att se bilden öppna Paint under Tillbehör och tryck Ctrl + V. Nu kan du redigera bilden som du vill.

Alt+Print Screen En bild av det aktuella fönstret kopieras till Urklipp

Skärmklippverktyget

I Windows 7 och 10 finns en enkel skärmfångare inbyggd. Med Skärmklippverktyget kan du ta bilder av det som syns på skärmen, programfönster eller webbplatser. Sedan kan du visa andra exakt vad du ser på skärmen.
Klicka på Start/Alla program/Tillbehör och välj Skärmklippverktyget. När programmet startas läggs en grå skugga över hela skärmen. Klicka på den lilla nedåtpilen vid knappen Nytt och välj hur skärmklippet ska tas, tex Rektangulärt klipp.
Med musen kan du dra ut det område av skärmen du vill ha med. Klippet öppnas i redigeringsfönstret. Där kan du använda pennverktyget eller överstrykningspennan för att göra markeringar. För att spara väljer du Spara som i Arkiv-menyn.

Snagit

www.techsmith.com
Ett annat exempel är Snagit version 10 som du kan pröva i 30 dagar gratis från TechSmith. Snagit har fler möjligheter att bearbeta och lägga till information i bilden. Jag har använtSnagit i dessa handledningar. Ladda hem programmet och installera det. Du måsta starta skärmfångaren så att den kör i bakgrunden innan du går vidare. Med Snagit kan du ta bilder av långa webbsidor som man måste skrolla.

Exempel: Ta en bild av Disgens ansedel eller antavla.

I bilden visas Disgens skärmbild antavla. Låt den vara aktiv och tryck Alt + PrtScn för att skapa en kopia av skärmbilden på Windows klippbord. Bilden kan man öppna i ett ritprogram och vi väljer Windows enkla ritprogram Paint, som du finner under Alla program/Tillbehör/Paint.

Öppna det och klicka på Klista in så finns bilden av antavlan där. Den kan du nu spara, skriva ut eller lägga som bilaga i epost.


Samma teknik kan du använda för att ta bilder av andra skärmsidor i Disgen.